www.emeklilikhaber.com

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK - Yeni Haberler

BÜYÜK HİZMET

Yeni SSK ve Bağ-kur Gelişmelerinden Anında Haberdar Olmak İstiyorsanız E-posta Adresinizi Ekleyin

Abone Olduktan Sonra Üyeliğinizi Onaylamayı Unutmayın

<$BlPerşembe>

<$BlDİSK"ten asgari ücret tepkisi
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Asgari ücretin 435 YTL"ye çıkartılmış olması sadece yoksulluğun değil; tek çalışanın olduğu aileler için aynı zamanda açlığın habercisidir dedi.

ANKARA - Çelebi , yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan asgari ücretin, TÜİK "in açıkladığı yoksulluk çalışmasıyla üst üste gelmesinin bazı gerçeklerin anlaşılmasını kolaylaştırdığını kaydetti. TÜİK "e göre 2006 yılı için yoksulluk sınırının 549 YTL olduğunu, aynı yıl, SSK kayıtlarına göre 5 milyon 700 bin çalışanın 549 YTL "nin altında ücret aldığını belirten Çelebi , "Bir başka deyişle, 2006 yılında SSK "ya kayıtlı çalışanların yüzde 65"i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. SSK kayıtlarından ulaşılabilecek diğer bir gerçek ise çalışanların yarısından fazlasının asgari ücretle çalışıyor olması dedi.Türkiye "de istihdam oranının düşük olduğu hesaba katıldığında yoksulluğun sadece çalışanları değil, ailelerini de etkisi altına aldığını anlatan Çelebi , TÜİK verilerine göre Türkiye "de 13 milyon yoksul bulunduğunu kaydetti.


Bugün açıklanan asgari ücretle, Türkiye "deki çalışanların yarısından fazlasının ve yoksulların kaderinin değişmeyeceğini ifade eden Çelebi , asgari ücretteki artışın, TÜİK "in bu sene asgari ücret komisyonu için verdiği değerin çok altında olduğunu anımsattı.


TÜİK "in 2007 yılı için 640 YTL önerdiğini, yapılan zamla asgari ücretin sadece 435 YTL olduğunu belirten Çelebi , böylelikle, TÜİK "in açıkladığı yoksulluk sınırı ile asgari ücretliler arasındaki farkın biraz daha arttığını vurguladı. Çelebi , açıklamasında şu görüşlere yer verdi:


"Oysa, üye sendikamız Birleşik Metal -İş tarafından yapılan çalışmaya göre, bu değer bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile altında. 4 kişilik bir aile için 2007"de açlık sınırı 660 YTL civarında iken asgari ücretin 435 YTL "ye çıkartılmış olması, sadece yoksulluğun değil; tek çalışanın olduğu aileler için aynı zamanda açlığın habercisidir. Bu, acı olduğu kadar trajikomik bir artıştır. Bu rakamlar, bariz bir şekilde çalışanlarla alay etmekten öte bir anlam taşımamaktadır.


"TÜRKİYE BÜYÜMÜŞ, ÜCRETLİLER YARARLANAMAMIŞLARDIR


Asgari ücretteki artışın, bu yıl gerçekleşecek enflasyon oranı kadar olduğunu ifade eden Çelebi , şunları kaydetti:


"Oysa iki gerçek, bu artış oranı üzerinde düşünmeyi gerektirmektedir. Birincisi, başta elektrikte olduğu gibi Hükümet bir dizi zammın önünü açmak istemektedir ki bu yakın zamanda ücretlerin daha da eriyeceğinin bir göstergesidir. İkinci olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi ücretlerin hesaplamasında sadece enflasyon değil, aynı zamanda büyüme de hesaba katılmalıdır. Türkiye , son 5 yılda sürekli büyümüş, fakat ücretliler henüz bundan yararlanamamışlardır. Gelir dağılımının bozulmasına yol açan bu politika gözden geçirilmelidir. Ancak Hükümet"in bu niyette olduğunu söylemek mümkün değildir. Asgari ücrete yapılan zam da göstermektedir ki Hükümet, tüketim mallarına yapılan zamları destekleyerek ve ücretleri bastırarak işverenler lehinde tavır almıştır.


Çelebi , asgari ücretin yaygın bir ücret düzeni haline getirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Hesaplamalar tek bir çalışana göre değil, 4 kişilik bir aileye göre yapılmalıdır. Artış hesaplamalarına sadece enflasyon değil, büyüme de katılmalıdır. Asgari ücretin belirlenmesinde, sendikaların ve TÜİK "in hesaplamaları da dikkate alınmalıdır dedi.


Süleyman Çelebi , kendi araştırmalarında açlık sınırını 688 YTL olarak açıklayan Türk-İş"in, 435 YTL "ye çıkarılan asgari ücrete "evet demesini ise "esefle karşıladıklarını kaydetti.

2007-12-27 20:07:06 NTV-MSNBC

--
12/27/2007 10:25:00 PM tarihinde EMEKLİLİK FORUMU tarafından
SSK BAĞKUR EMEKLİ SANDIĞI REHBERİ adresine gönderildi

<$I10 Yorum4>