www.emeklilikhaber.com

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK - Yeni Haberler

BÜYÜK HİZMET

Yeni SSK ve Bağ-kur Gelişmelerinden Anında Haberdar Olmak İstiyorsanız E-posta Adresinizi Ekleyin

Abone Olduktan Sonra Üyeliğinizi Onaylamayı Unutmayın

<$BlCumartesi>

<$BlÖzürlü Aylığı Alanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi?
2022 sayılı Yasaya göre özürlü maaşı alan biri isteğe bağlı SSK veya Bağ-Kur sigortalısı olup sonucunda emekli olabilir mi? (İsmet ŞİMŞEK)

SSK’ da İsteğe Bağlı Sigortalı olabilmek İçin;
-En az 1080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak,
-Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalı olmamak ve buralardan kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olmak,

Bağ-Kur’ da İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilmek İçin;
-Sosyal güvenlik kuruluşlarına prim veya kesenek ödemeyen, bu kuruluşlardan malullük ve yaşlılık aylığı ile daimi tam iş göremezlik geliri almayan ve onsekiz yaşını dolduran; Ev kadınları, Herhangi bir işte çalışmayanlar, Bağ-Kur'a tabi zorunlu sigortalılığı sona erenler, Yurt dışındaki vatandaşların yanlarında bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan eşleri, Türkiye'de ikamet eden ve herhangi bir işte çalışmayan yabancı uyruklular, talep etmeleri halinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

-Sayın ŞİMŞEK, 2022 sayılı Yasaya göre size ödenmekte olan özürlü maaşı kendi sigortalılığınızdan dolayı aylık bağlamayı içermediğinden isteğe bağlı sigortalı olmanız yönünden karşınızda yasal bir engel bulunmamaktadır.
-Ancak SSK’ ya tabi isteğe bağlı sigortalı olabilmek için öncesinde 1.080 gün prim ödenmiş olma mecburiyeti bulunmaktadır. 1.080 gün şartını yerine getiremiyorsanız yeni yılda yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformunda isteğe bağlı sigortalılar için gün şartı bulunmayacağı için Reform Yasasının yürülüğe girmesini beklemeniz gerekecek.

***

Devlet Memuruyum Ne Zaman Emekli Olurum?
Ben 1982-1983 yılında 18 ay askerlik yaptım. 1983-1985 yıllarında çeşitli aralıklarla toplam 740 gün, 1994-1996 yıllarında da toplam 372 gün SSK sigortalısı olarak çalıştıktan sonra 1997 yılında Adalet Bakanlığı Van-Erciş Açık Ceza Evinde İnfaz Koruma Memuru olarak 2001 yılı sonuna kadar bu görevde çalıştım. Halen son görev yerim olan Van-Erciş İlçe Tarım Müdürlüğünde Memur kadrosunda görev yapıyorum. 1962 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim.(Sacit ERDOĞAN-Erciş-VAN)

-Sayın ERDOĞAN, Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde ve SSK’ ya tabi olarak geçen sigortalı hizmetlerinizi de dikkate aldığımızda 25 yıllık fiili hizmet süresi ve 54 yaş şartını tamamlamanız halinde emekli olabileceksiniz.

Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın…

Etiketler:

<$I10 Yorum4>